Verslag laatste activiteit: Cybercrime

19 juni 2017 – Avondactiviteit in D’Ontmoeting te De Goorn inzake “Cybercrime”.

Voor een presentatie rondom Cybercrime had de evenementencommissie de heer Robert van Vianen gevraagd. Robert is partner van BDO Advisory (Cyber Security). Hij startte op 1-1-2013 met twee collega’s deze BDO afdeling, die inmiddels is gegroeid naar 22 collega’s. Hetgeen betekent dat het onderwerp binnen veel organisaties en bedrijven speelt en dat deze graag op dat specifieke gebied geadviseerd willen worden.

Robert gaf goed inzicht waar de meeste risico’s met betrekking tot Cybercrime liggen. Veel van de inbraken worden door studenten gedaan (alleen voor de fun). Er zijn al tools voor een paar Euro te koop die het hacken eenvoudig maakt. Sociaal hacken is een andere vorm die veel gebruikt wordt. Daarnaast heb je de echte criminele- en internationale cybercrime door terroristen of het stelen van informatie van overheden om bijvoorbeeld het stemgedrag te veranderen.

Vormen van cybercrime

Hieronder vind je de verschillende vormen van cybercrime en wordt uitgelegd waar deze uit bestaan.

Virus

Een virus is een klein programma dat de werking van je computer verstoort. Een virus kan gegevens op je computer beschadigen of verwijderen, je e-mailprogramma gebruiken om zichzelf te verspreiden of zelfs je hele harde schijf wissen. Veel virussen worden per e-mail verspreid en zijn vermomd als onschuldige bijlagen, zoals foto’s of geluidsbestanden.

Malware

Malware is een verzamelnaam voor alle software met een opzettelijk kwaadaardige werking, vaak wordt dit ook een virus genoemd.

Phishing

Het per mail hengelen naar informatie door criminelen wordt phishing genoemd. Via de mail (maar ook via de telefoon) lijken betrouwbare instanties zoals een bank of creditcardmaatschappij te vragen om bijvoorbeeld inloggegevens, creditcardinformatie, pincode of andere persoonlijke informatie.

Ransomware

Ransomware is een computervirus dat probeert je geld te laten betalen om van het virus af te komen. Ransomware kaapt je computer door bijvoorbeeld documenten en foto’s te blokkeren waardoor ze niet meer toegankelijk zijn. Het virus meldt dat je een geldbedrag moet betalen om van de blokkade af te komen. Betaal niet! Betalen geeft geen enkele garantie op een werkende oplossing en je beloont criminelen voor hun gedrag.

Identiteitsfraude

Bij identiteitsfraude maakt iemand misbruik van je persoonlijke gegevens. Onder jouw naam worden er producten of diensten besteld, uitkeringen of creditcards aangevraagd, betalingen gedaan of bankrekeningen geopend. De fraudeur maakt zich schuldig aan oplichting en diefstal. Dit is strafbaar. De gevolgen van identiteitsfraude kunnen verstrekkend zijn.

Terrorisme en bedreiging

Terroristen en andere radicale personen en groeperingen maken in grote getale gebruik van internet, bijvoorbeeld voor propaganda, het oproepen tot haat en geweld en het bedreigen van personen of instanties. Ook wordt internet ingezet bij het rekruteren en mobiliseren van personen bij het plannen van aanslagen.

DDoS-aanvallen

Distributed denial-of-service (DDoS) – aanvallen hebben als doel een website of internetdienst onbruikbaar te maken door middel van overbelasting van de server. Vaak gaat het om websites van grote commerciële bedrijven, diensten van banken en creditcardmaatschappijen of e-maildiensten. De criminelen achter de aanvallen kunnen veel geld verdienen door hun diensten te verhuren of door bedrijven te chanteren. Particuliere websites zullen niet snel worden aangevallen, omdat er geen commercieel belang is.

Hacking

In het dagelijks taalgebruik verstaan we onder hacken het inbreken in een computersysteem of netwerk. Inbrekers kunnen hiervoor onder andere gebruik maken van virussen, spyware, phishing en poortscans.

Door Cybercrime gaan vele miljarden euro’s per jaar verloren. Robert gaf ons tips en tricks wat je zelf kunt doen om Cybercrime te voorkomen. Denk vooral aan een sterk wachtwoord en het niet klikken op onbekende e-mail of het downloaden op onbekende websites.

Na de zeer informatieve presentatie volgde nog een levendige discussie met vele vragen van onze ondernemende leden. Met daarop volgend nog een gezellige nazit. Dank aan de activiteitencommissie en natuurlijk aan onze gastheer Perry en zijn medewerkers.

Note van de redactie (1 juli 2017): Dat Cybercrime een buitengewoon serieuze aangelegenheid is, bewijzen de recente aanvallen met het Petya ransomeware-virus dat op 27 juni jl. vele bedrijven wereldwijd heeft platgelegd. In Nederland is o.a. de containerterminal van APM in de Rotterdamse haven getroffen en deze ligt nu ten tijde van dit schrijven nog steeds stil…

Volgens Arthur van Dijk, voorzitter Transport en Logistiek Nederland, kan de schade in de miljoenen gaan lopen als de aanval nog een paar dagen duurt. “Duizenden vrachtwagens kunnen hun werk niet doen. Containers blijven staan, schepen kunnen niet ontladen worden en we kunnen zelf ook geen containers meer versturen”, zegt Van Dijk. De consument merkt hier nu nog niet zo veel van, maar dat gaat veranderen als het langer duurt. “Kleding komt dan niet meer aan, groente en fruit en allerlei andere zaken blijven op de kade staan.” Omdat er vanuit Rotterdam ook veel aan andere landen in Europa wordt geleverd, zullen die ook last gaan krijgen van de virus-aanval in Rotterdam (bron: website van de NOS).